Renovera eller bygg om ditt kök

När man renoverar sitt kök är det väldigt viktigt att rent allmänt tänka på att det är det rum där man förmodligen tillbringar mest tid. Man bör därför vara noga med vad köket ska användas till innan man bestämmer sig för funktion och utseende. Det är ju inte säkert att man ens använder sitt kök till att äta i, man kan ju han separat matrum till exempel. Ska man baka mycket och inte bara laga mat bör man designa sitt kök därefter, med många och stora arbetsytor.

Funktionalitet och estetik är förstås viktiga delar i planeringen. Omfattande research är därför som i de flesta fall nödvändig om man utför renoveringen på egen hand. Om budgeten tillåter kan man även anlita hantverkare för att utföra hela eller delar av renoveringen. Det beror lite på hur omfattande renovering man ska göra. Ska man riva ut gamla skåp och bänkar och bygga helt nytt är det för de flesta bäst att anlita en professionell snickare. Ska man byta skåpsluckor och bänkskivor klarar man det kanske själv. Ytterligare en detalj i renoveringsprocessen är att välja ut de där små finesserna som skåpshandtag. Om du själv köper in dessa detaljer kan det vara både bekvämt och billigt att köpa detta online.

Materialmässigt innebär en renovering av kök ofta att man satsar på ny energibesparande utrustning som köksfläkt och ventilation. Ofta väljer man nog sålunda att inte använda någon av de gamla vitvarorna. Här finns också besparingar att göra i längden – nya, energisnålare vitvaror kommer att minska de månatliga elräkningarna på sikt.

Fundera också på om köket behöver byggas ut. Är köket litet men det finns utrymme för matplats någon annanstans i hemmet kanske det inte är nödvändigt och man kan istället fokusera på att bygga ut arbetsytorna för att göra köket bättre lämpat för matlagning. Om du däremot vill skapa ett stort familjekök där alla måltider intas och där man också kan fika och umgås under enklare former kan det vara läge att bygga ut. När ni beslutar om hur stort köket ska vara, tänk på att lämna gott om plats för ett matbord som kan förlängas om ni ofta har gäster.

Köket är många gånger hemmets hjärta och därför är det inte bara energisnåla vitvaror och utrymme man behöver tänka på. Det är även viktigt att skapa ett ljust och trivsamt utrymme som ska kännas välkomnande och varmt. Tänk på det när det är dags att välja väggfärger och möbler.