Fixa en droppande kran

Ljudet av en droppande kran är inte bara störande om natten när du ska sova – på lång sikt kan det även bli ett störningsmoment i din privatekonomi. Droppar den väldigt långsamt kanske du inte märker särskilt mycket. Droppar den ungefär en gång i sekunden kostar det runt 200 – 300 kronor per år.

Kan bli kännbara summor

Visserligen är ovan nämnda inga större summor utspätt på ett år, men samtidigt är det ändock något som är riktigt tråkigt att lägga pengar på. Droppar den oftare än så kan det märkas lite mer. Tre droppar i sekunden innebär kring 700 – 800 kronor om året i onödiga vattenräkningar. En långsamt rinnande kran kan kosta flera tusenlappar.

Byta blandare kan göras på egen hand

Att fixa en droppande kran är relativt enkelt att göra på egen hand, genom att byta blandare. Genom att göra det själv kan man dessutom spara in vad det skulle ha kostat att anlita en rörmokare. Det bör dock finnas kulventiler monterade under diskhon – annars kan blandarbytet bli en utmaning som överstiger den snittligt fingerfärdiga lekmannens förmåga.

De här verktygen behöver du

Det som behövs är en skiftnyckel, en skruvmejsel, en fast nyckel samt en ficklampa. Många av verktygen har du säkert redan i hemmet, möjligen är en fast nyckel något som inte alla har i verktygslådan. Det, eller en bra skiftnyckel eller skruvmejsel, kan enkelt beställas på nätet eller inhandlas i närmsta verktygsbutik.

Så gör du

  1. Stäng av vattnet. Vrid på kranarna vid kulventilerna för att stänga av vattnet.
  2. Skruva bort flexrören. De sitter på kulventilerna – skruva bort dem med hjälp av en skyftnyckel. Kostar max en hundring.
  3. Ut med det gamla. Lossa den gamla blandaren underifrån, förslagsvis med hjälp av en fast nyckel och en ficklampa (samt en dos tålamod).
  4. In med det nya. Läs noga instruktionerna som kommer med den nya blandaren. Hur de monteras skiljer sig nämligen åt en hel del. Ofta skruvas de på med en tjock plastplatta.

Sätt ihop resten. När bottenstycket är fastskruvat behöver resten av blandaren sättas ihop. Glöm inte att göra det här innan du sätter på vattnet igen.