Bygga bastu

Bastutraditionen kommer som vi alla vet från Finland. Där var principen att man började med att bygga bastun innan man gick över till själva boningshuset. En ganska klok tanke om man tänker efter. Man såg till att bastun hade två avdelningar: en där man kunde vara och en där man kunde hålla värmen och sköta tvagning och tvätt.

Bastutraditionen har så småningom spridit sig till Sverige. Med den ökade populariteten för hembyggen har det givetvis också följt med ett intresse för att bygga bastu när man ändå är i farten.

Vad ska man då tänka på när man ska bygga bastun?

Det första är att se ut en bra plats. Ett separat uthus eller i källaren? Att tänka på är att ha nära till vatten och tvätt. Nummer två är vilket byggmaterial man ska använda. Det måste vara hållbart för vatten och ändå inte torka ut. Vanligast är asp och gran. De doftar också behagligt. Furu är olämpligt efter som det kådar lätt.

Ventilation är också en detalj som man måste ta hänsyn till. Det effektivaste är att man leder in luften genom en ventil under bastuaggregatet och leder ut den genom en ventil som man placerar diagonalt uppåt i motsatt höger hörna. Värmen stiger uppåt och det är den luftströmmen man bör följa.

Man bör också tänka på att bastun mår bättre av att inte står under lång tid med fukt och värme. Då blir det lätt en unken doft. Ett sätt är att avstå från att ha en tröskel under dörren.

Själva bastuaggregatet har vi sparat till sist. Det traditionella och allra trevligaste är förstås att ha ett vedeldat aggregat men det lämpar sig inte för alla situationer. Vanligast i svenska hem är ett elaggregat med termostat. Det drar givetvis en hel del el så det är en fördel att de stänger av sig självt om man skulle glömma bort det.