Renovera ditt badrum

Något som blir allt viktigare när man ska renovera sitt badrum är att tänka på energiåtgången. Kan man tänka sig ett grönt badrum? Om så är fallet blir de praktiska detaljerna särskilt viktiga och intressanta.

Vid en renovering av badrummet är dusch och badkar något av det första man väljer mellan. Det finns fördelar med de båda, men vill man spara golvyta i badrummet är duschkabin att föredra. Man kan även sätta upp duschväggar som inte innesluter vattnet lika mycket, men å andra sidan skapar en känsla av större yta. Vissa duschväggar kan dessutom vikas in när duschen inte används, vilket gör badrummet rymligare.

När det gäller stil och material kanske man bland annat ska satsa på beröringsfria blandare både till dusch och handfat. Den tekniken minskar även spridningen av bakterier, det förhindrar också översvämning och minskar risken för att bränna sig. Här är finns de största möjligheterna att tänka energisnålt då flera energisnåla vattenarmaturer numera finns på marknaden. Det finns en uppsjö av tips i olika tidskrifter och man bör ta sig tid till att bläddra igenom dessa för att få goda råd och även hålla kostnaderna på en rimlig nivå. Även på Internet kan man få många uppslag. Dessutom kan man hitta material till bra pris om man tar sig tid att leta. Betydelsen av ordet ändamålsenligt är tänjbart och måste förstås anpassas till den enskilde.

Om man har barn kan det vara bra med ett våtrum där det kan plaskas ordentligt. Är ni många i familjen kan det vara läge att installera en separat toalett vilket underlättar mycket om vissa familjemedlemmar tar lång tid på sig i duschen. Vill man spara på energikostnaderna bör man installera endast en dusch då man förbrukar betydligt större mängder varmvatten när man tar ett bad. Vet du med dig att du kan behöva ett badkar för att exempelvis handtvätta större textilprylar som exempelvis ryggsäckar, kan ett badkar ändå vara bra att ha.

Badrum, och för den delen även kök, är troligen de ställen i huset där man kan göra de största besparingarna på sina energikostnader. Främst är det blandare, duschmunstycken och toaletter som finns i mer energisnåla versioner och det är genom att välja rätt här som du kan sänka energikostnaderna.

Välja kakel

Väljer du att göra en grundlig renovering och till och med byta ut golv och väggtapeten är kakel ett populärt och lättunderhållet material. Den initiala kostnaden för kakel och klinker är dock betydligt högre, men det vinner man ofta igen i form av mindre underhåll och trivselfaktor. Det finns en stor mängd kakeltyper på marknaden, både rena enfärgade plattor, men även med mönster och motiv. Ett tips är att googla för att hitta inspiration för din egen renovering. Du kan också höra efter med din lokala kakelbutik, de ger dig råd och tips inför renoveringen.